Outplacement Coach Nodig?

Bel: 088 20 50 888
Outplacement Coach Nodig?
Bel: 088 20 50 888

Verschil tussen transitievergoeding en ontslagvergoeding berekenen 

Ontslagvergoeding en transitievergoeding 2023

De Regering heeft het ontslagrecht middels de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) hervormd. Een onderdeel is de verplichte ontslagvergoeding, de zogenaamde transitievergoeding. De transitievergoeding is bestemd voor het vinden van ander werk via outplacement. Een transitievergoeding wordt wettelijk verplicht bij ontslag na 2 jaar dienstverband. U kunt de hoogte berekenen met de berekenaar door het invullen van uw leeftijd, duur dienstverband en bruto maandinkomen.

 

Transitievergoeding bij ontslag

U ontvangt bij ontslag een transitievergoeding. De transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar in de eerste 10 jaren en 1/2 maandsalaris in de jaren erna. De transitievergoeding is maximaal 84.000,-. Veel lager dus dan de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. De bruto transitievergoeding mag besteed worden voor scholing of outplacement. Als de transitievergoeding niet besteed wordt aan outplacement of scholing, moet u belasting betalen. 

De route via UWV bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is verplicht. Dit speelt vaak bij collectieve ontslagen. Ontslag vanwege persoonlijke redenen (conflict, disfunctioneren) moet verlopen via de kantonrechters-route. Let op: er is een derde ontslag-mogelijkheid naast UWV en kantonrechter. Als werkgever en werknemer onderling een ontslagregeling overeenkomen, dan is UWV of de kantonrechter niet nodig. Dan mag de werkgever ook nog steeds een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule betalen.

 

Kantonrechter kan een hogere ontslagvergoeding toekennen 

Als de kantonrechter van mening is dat de werkgever verwijtbaar gehandeld heeft, kan hij een -extra- ontslagvergoeding toekennen boven op de transitievergoeding. Deze is niet gemaximeerd, zoals de transitievergoeding.

 

Aflopende jaarcontracten ontvangen ook een transitievergoeding

Bij het niet verlengen van een tijdelijk contract waarbij minstens 2 jaar is gewerkt, ontvangt werknemer ook een transitievergoeding.

 

Werkgevers en werknemers kunnen onderling afspraken blijven maken

Werkgevers en werknemers kunnen onderling afspraken blijven maken over de hoogte van de ontslagvergoeding. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Ook kunnen vakbonden -namens de werknemers- een sociaal plan afsluiten waarin de hoogte van de ontslagvergoeding is vastgelegd. Deze kan gebaseerd zijn op de kantonrechtersformule, die hoger is dan de transitievergoeding.
Bereken verschil transitievergoeding en ontslagvergoeding volgens kantonrechtersformule

GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.
Gratis aanvragen

Binnen 30 minuten teruggebeld


Maak een afspraak

Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze coaches.
Afspraak maken

Gratis boek Start eigen bedrijf

Uw eigen bedrijf beginnen vanuit een ontslagsituatie? In deze gratis uitgave vindt u allerlei tips en adviezen voor het starten van uw eigen bedrijf.
Gratis aanvragen