Versoepelen ontslagrecht niet voor ouderen

Klaas Knot van de Nederlandsche Bank verwacht dat de plannen uit het Regeerakkoord voor het versoepelen van het ontslagrecht slecht uitpakken voor oudere werknemers. Dit plan leidt ertoe dat ouderen massaal ontslagen zullen worden en geen nieuwe baan vinden. Hij pleit ervoor de ontslagrecht plannen alleen te laten gelden voor jongere werknemers.

5 Reacties

Marius Winter
maart 20, 2013 17:11
1
Klaas Knot heeft gelijk. Als de nieuwe plannen doorgaan, dan zullen werkgevers massaal oudere werknemers gaan ontslaan. De arbeidsmarkt is slecht op dit moment, dus met name oudere werknemers zullen niet snel een nieuwe baan vinden. Als de arbeidsmarkt over een aantal jaar weer aantrekt, zit deze groep te lang thuis, is te lang uit het arbeidsproces geweest zodat werkgevers deze groep niet snel zal aannemen. Kortom langdurige werkloosheid zonder kans op werk.
Peter Louwers
maart 23, 2013 15:03
2
Maar het is wel kiezen tussen twee kwaden. Is het beter om de ouderen te ontzien ten koste van de jongeren? Die toch al kampen met hoge werkloosheid? Zie ook de cijfers in verschillende buitenlanden. Zadelen wij dan niet juist de groep die de toekomst moet dragen op met uitzichtloosheid?
helen
september 25, 2013 10:06
1.2
Daarom zou de " oude ontslagrgeling" moeten blijven gelden voor ouderen vanaf bijv. 55 jr. Volgens de oude regeling kan men het dan wellicht uitzingen tot de pensioenleeftijd icm de oude ww regeling. Zo blijft de arbeidsmarkt open voor de jongeren.
ten Napel
november 18, 2013 15:51
3
Het bovenstaande bericht van Helen 25-september is volledig correct. Ik ben zelf 62 heb een hart infarct gehad intussen weer hersteld en ook werk volledig in een andere functie te werk gesteld, in de afdeling licht enorm veel werk wat ik zou kunnen uitvoeren maar toch wordt ik nog steeds 1% ziek geboekt met de bedoeling een oudere dure werknemer te kunne ontslaan De oude ontslag vergoeding zou een stok achter de deur kunnen zijn.
Marius
maart 09, 2014 17:20
4
Tot 2020 geldt voor ouderen -als overgangsregeling- een gunstigere transitievergoeding; In de jaren na iemands 50 en vanaf het tiende dienstjaar geldt een maand per gewerkt jaar. Alles bij elkaar natuurlijk nog een stuk lager dan de kantonrechtersformule

Reageer


Annuleren

Benut outplacement en ontvang vrijblijvende offerte per mail

Boekje van werk naar werk

Bestel het gratis boek 'Van werk naar werk'.Het boek “Van werk naar WERK” is een gratis uitgave van NextJob Outplacement en Reïntegratie. In dit boek staan tips en adviezen voor het vinden van een nieuwe baan.

Bestel gratis boekje transitie-vergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2018.

Gratis aanvragen


Van werk naar werk begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan.Vul het formulier in.

Formulier >>


De Overheid heeft met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) het ontslagrecht gewijzigd. Volgens de Overheid wordt met de WWZ de dynamiek op de arbeidsmarkt en de arbeidsmobiliteit van oudere werknemers verbeterd en de productiviteit verhoogd. De hoofdlijnen van de WWZ zijn:

Het ontslag moet via UWV of kantonrechter, afhankelijk van ontslagreden. Ontslagen als gevolg van bedrijfseconomische redenen moeten via UWV verlopen. Ontslag vanwege persoonlijke redenen (disfunctioneren, onverenigbaarheid van karakters) moet door de werkgever worden ingediend bij de kantonrechter. Ontslag met wederzijds goedvinden is als derde optie mogelijk als werkgever (en werknemer) de UWV-route of kantonrechter-route willen vermijden. Werkgever zal de werknemer dan een gunstige ontslagregeling moeten aanbieden.  

Bij ontslag ontvangt werknemer een -wettelijke verplichte- transitievergoeding, mits werknemer minimaal 2 jaar in dienst is. Deze vergoeding mag worden ingezet voor scholing en het vinden van een nieuwe baan via outplacement. Hoogte van transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar in de eerste 10 jaar en 1/2 maandsalaris per gewerkt jaar in de jaren daarna. 50-plussers ontvangen tot 2020 een hogere transitievergoeding. 

WW-uitkering wordt -tot 2019- ingekort naar maximaal 24 maanden.

De berekenaar op deze website toont de ontslagvergoeding op basis van de transitievergoeding t.o.v. de kantonrechtersformule.