Transitievergoeding veel te laag om scholing of outplacement in te kopen

De transitievergoeding bij ontslag is een derde maandsalaris per dienstjaar met een maximum van 75.000,-. Dit mag gebruikt worden voor scholing en outplacement (begeleiding naar nieuw werk). Als je bijvoorbeeld 3 jaar in dienst bent geweest krijg je een vergoeding om een opleiding te volgen van 1 maand. Dat is net voldoende voor een cursus bij de LOI en daar kun je zeker geen outplacement traject van volgen.

5 Reacties

Marius Winter
november 30, 2012 13:02
1
Een goed outplacement traject van 6 maanden kost minimaal 5.000,-. Intensieve omscholing is nog duurder, dus een transitiebudget van max. 4 maandsalarissen (bij 16 jaar dienstverband) zal zelden voldoende zijn. Voor werknemers die korter in dienst zijn, valt het plaatje slechter uit.
peter
november 30, 2012 13:32
2
de politiek staat buiten de werkelijkheid. 1 zie toentertijd die reintegratiebureautjes zeer kostbaar en ineffectief en nu dus transitiebureaus echt belachelijk 2 nw ontslagrecht wordt een ramp voor de oudere werknemer (nu al vanaf 45 jaar) na bijv 35 jaar of langer gewerkt te hebben wordt men straks afgescheept met een fooi aan ontslagvergoeding, nauwelijks kans op nieuw werk (te duur) en ook nog eens langer doorwerken en verkorting WW-termijn. als dit doorgaat.. een ramp voor ouderen
M. van der Noord
december 10, 2012 13:22
3
Het transitiebudget op zich vind ik geen slecht idee. Maar naar mijn mening is het bedrag inderdaad zo laag dat de werknemer er niet veel mee op schiet. Het mag dan minder voorkomen dan vroeger, dat mensen hun gehele carrière bij één werkgever werkte, maar op deze manier kun je toch je werknemers na bijvoorbeeld 25 jaar dienst niet op staat zetten.
Kim
december 10, 2012 13:30
4
Met de voorgestelde hoogte van het transitiebudget is het inderdaad meer het op straat zetten van de werknemer, dan afscheid nemen van. Waarom de kantonrechtersformule niet meer zou voldoen, en na jaren zomaar aan de kant wordt gezet, is mij ook niet (geheel) duidelijk.
Hetty
februari 26, 2013 12:55
5
Ben hier grote tegenstander van verdwijnen ontslagvergoeding en inkorten ww duur. De huidige crisis is geen goede tijd om dit in te voeren. Kabinet en werknemers besparen geld en dat moet betaald worden door de mensen die ontslagen zijn. Erg associaal. Zorg eerst als kabinet dat er voor iedereen werk is en doe dan de hervorming. Ben een grote voorstander van het weer instellen van ww-premie voor werkgevers. Is socialer.

Reageer


Annuleren

Benut outplacement en ontvang vrijblijvende offerte per mail

Boekje van werk naar werk

Bestel het gratis boek 'Van werk naar werk'.Het boek “Van werk naar WERK” is een gratis uitgave van NextJob Outplacement en Reïntegratie. In dit boek staan tips en adviezen voor het vinden van een nieuwe baan.

Bestel gratis boekje transitie-vergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2018.

Gratis aanvragen


Van werk naar werk begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan.Vul het formulier in.

Formulier >>


De Overheid heeft met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) het ontslagrecht gewijzigd. Volgens de Overheid wordt met de WWZ de dynamiek op de arbeidsmarkt en de arbeidsmobiliteit van oudere werknemers verbeterd en de productiviteit verhoogd. De hoofdlijnen van de WWZ zijn:

Het ontslag moet via UWV of kantonrechter, afhankelijk van ontslagreden. Ontslagen als gevolg van bedrijfseconomische redenen moeten via UWV verlopen. Ontslag vanwege persoonlijke redenen (disfunctioneren, onverenigbaarheid van karakters) moet door de werkgever worden ingediend bij de kantonrechter. Ontslag met wederzijds goedvinden is als derde optie mogelijk als werkgever (en werknemer) de UWV-route of kantonrechter-route willen vermijden. Werkgever zal de werknemer dan een gunstige ontslagregeling moeten aanbieden.  

Bij ontslag ontvangt werknemer een -wettelijke verplichte- transitievergoeding, mits werknemer minimaal 2 jaar in dienst is. Deze vergoeding mag worden ingezet voor scholing en het vinden van een nieuwe baan via outplacement. Hoogte van transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar in de eerste 10 jaar en 1/2 maandsalaris per gewerkt jaar in de jaren daarna. 50-plussers ontvangen tot 2020 een hogere transitievergoeding. 

WW-uitkering wordt -tot 2019- ingekort naar maximaal 24 maanden.

De berekenaar op deze website toont de ontslagvergoeding op basis van de transitievergoeding t.o.v. de kantonrechtersformule.